Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

3D TEKENEN vs. PERSPECTIEF TEKENEN

 

3Dtekenen blog

 

 

3D tekenen, immens populair. Niet alleen voor technici die technisch moeten tekenen, bijvoorbeeld in AutoCAD. Ook in de hobbymatige sfeer wordt er veel in 3D getekend. Ook tekenen-startpagina.nl deelt al vanaf het begin af aan ter inspiratie voorbeelden van werken in 3D. Maar, wat is nu eigenlijk het verschil tussen 2D en 3D? En wat is dan perspectief tekenen? In deze blog geen academisch onderlegd stukje theorie, maar mijn eigen toelichting hierop. Tekeningen die je gemaakt hebt vervolgens benoemen als: 'Dit is in 2D of dit is in 3D' komt met name voort uit de grafische wereld. 2D is tweedimensionaal en 3D staat voor driedimensionaal. Helder, toch?
Maar wat ìs dat dan? Het grote verschil tussen 2D en 3D is het perspectief. Een 2D beeld is een plat beeld. Dat kent alleen hoogte en breedte. 3D beeld kent behalve hoogte en breedte ook diepte.

Onderstaand voorbeeld illustreert dat volgens mij heel duidelijk.

 

2dvs3d

 Links is 2D en rechts is 3D.

 

Perspectief tekenen

 

Op de middelbare school heb ik tekenen in mijn eindexamenpakket gehad. Perspectief tekenen maakte daar een vrij groot onderdeel van uit, naast mensen tekenen, een stilleven tekenen of schilderen en vrij - creatief / out-of-the-box - werken. Zo herinner ik me dat althans. 

Wat oefenden we dan met name waar het ging om perspectief tekenen? Een horizon bepalen, bepaalde richtpunten uitzetten en dan een gebouw of landschap in de juiste verhoudingen tekenen, dus: in het juiste perspectief.

Onderstaand daarvan een klassiek voorbeeld:

 basis perspectief tekenen

Nu dan een voorbeeld van 3D-letters! Zie je hoe dezelfde basis hierop van toepassing is?
(Ja, dus ook als je gek bent van handlettering is het beheersen van perspectief tekenen prettig!)

 

3DvsPerspectieftekenen etters

 

En nog een voorbeeld, dat laat zien hoe perspectief tekenen en 3D tekenen bij elkaar horen!

3DvsPerspectief

 

Perspectief tekenen anno nu

Tegenwoordig kennen we het internet. Kennen we ongekend veel software. Kennen we social media, apps. Onze eigen horizon is aanzienlijk breder. Daarmee zijn de mogelijkheden voor 3D tekenen als het ware ook vele malen toegankelijker geworden. 

Ook is het fenomeen 'animatiefilm' doodnormaal, daar waar ik als kind op woensdagmiddag getrakteerd werd op enkele 'tekenfilms'. Ook dat is een verschil qua diepte die in het beeld gecreëerd wordt.

Enfin, wat ik zie, is dat er vele hobbytekenaars en professionals een soort van mix zijn gaan maken van perspectief tekenen en het tekenen van stillevens cq. wezens.

 

 3D tekenen

 

Ultiem voorbeeld

Een ultiem voorbeeld van een combinatie van bovengenoemde is voor mij toch wel 3D street art. Wow! Want werken op een A4-tje is toch wel andere koek dan mega-groot op straat!

Superknap vind ik dat! Nog veel meer voorbeelden hiervan zie je overigens op ons Pinterestbord 3D tekenen >

 

3Dstreetart

 

Rondingen

Om het plaatje compleet te maken en voldoende toegerust te zijn voor uitdagingen als bovenstaande, is het goed je te oefenen in het tekenen van ronde vormen in perspectief, 3D zo je wil.

Om de drempel vooral laag te houden, onderstaand een afbeelding van een fles in perspectief, 3-dimensionaal getekend:

 

3DvsPerspectieftekenen fles

 

Hier kun je alle kanten mee op. Neem een bal, neem een blik voedsel, neem een knuffeldier... Zolang je de basis er goed uit haalt en daar de regels van het perspectief tekenen op toe blijft passen, kom je een heel eind met een variëteit aan vormen.

Vervolgens ga je diverse vormen combineren.

Eerlijk is eerlijk: dan wordt het wel een tikkeltje uitdagender ;-)

 

Waar wil ik naartoe?

Nou, dat 3D-tekenen geweldig is om te doen en dat je daar al je creativiteit in kwijt kunt. Of je nou voor je beroep technisch tekenaar bent en in je vrije tijd leuke of grappige objecten in 3D tekent, of dat je zoals de meesten gewoon een hobbytekenaar bent. Doesn't matter! Maar wat ik ook duidelijk wil maken, is dat het goed is om je te verdiepen in perspectief tekenen. Begin met een landschapje. Met een woning. Met een rij bomen. Voorbeelden om te oefenen hiervan te over. Dan kun je vervolgens ook ronde objecten of ingewikkelder composities maken.

 

 

 

Veel meer voorbeelden/tutorials voor perspectief tekenen vind je hier >>

En superveel inspiratie/tutorials in het 3D tekenen kun je hier vinden >>

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Veel tekenplezier gewenst!

Yvonne van tekenen-startpagina.nl

 

 

N.B. alle illustraties met hun bronnen zijn terug te vinden op onze Pinterest-borden Perspectief tekenen en 3D tekenen