Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

STAP VOOR STAP HANDLETTEREN 

 

handletteren stap voor stap

 

 

Handlettering, het is een gigantische trend. 'Het nieuwe loomen' voor volwassenen, wordt wel beweerd.

Heeft het handlettering-virus je nog niet te pakken? Nadat je onderstaande stappen zelf doorlopen hebt, zou dat zomaar anders kunnen zijn ;-)

Ik ging er zelf eens voor zitten, en maakte een tutorial, stap voor stap, in handletteren:

 

Wat heb je nodig?

 

 

 

Stap 1 Handletteren | Wát ga je letteren?

 

Dan ga je eerste een lekkere kop koffie of thee zetten. Zit je klaar? Pak nu je tablet of notebook erbij en snuffel je naar voorbeelden. Want: wát ga je letteren?

Begin met kiezen wat je graag wilt schrijven.

 

Stap 2 Lettertype(n) kiezen


Vervolgens kies je hier 1 of meerdere lettertypen bij.

[ Snuffel hiervoor bijvoorbeeld rond op de pagina over Handletteren op tekenen-startpagina.nl of op ons gelijknamige Pinterestbord. ]

Immers, wanneer je een stoere tekst hebt, zul je een ander lettertype nemen – wat fermer en robuuster – dan wanneer je een liefdesspreuk wilt handletteren. In dat geval mag het sierlijker zijn. Deze houd je in beeld op je scherm of je print het even uit, zodat je het erbij kunt houden. Net wat je prettig vindt. Nog een tip hierbij: begin met wat grotere letters te handletteren. Dat is gewoon wat eenvoudiger dan wanneer je gelijk hele kleine letters wilt kunnen handletteren.

 

Stap 3 Vlakverdeling uitzetten

Dan neem je ruitjespapier. Dan ga je de tekst verdelen over de ruimte. 

Een tip: houdt een denkbeeldig kader aan, alsof je er een schilderijlijst omheen zet. Het geeft vaak een wat minder mooi eindresultaat, wanneer bijvoorbeeld enkele woorden van een tekst rechts buiten de kantlijn lijken te vallen.

[ Zelf deed ik dat overigens alleen de eerste paar keren dat ik aan de slag was met handletteren. Sindsdien gebruik ik effen papier en zet ik met potlood heel dun wat hulplijntjes, afhankelijk van de tekst en letters. Deze gom je later eenvoudig weer weg. ] 

 

handletteren 1

 

Stap 4 Het echte werk: schetsen met potlood

 

Nu komt het er op aan: gebruik een potlood die je eenvoudig weer weg kunt gommen en zet niet te dik aan! En nu ga je proberen je voorbeeld na te tekenen. Dit is het echte werk, dus gun jezelf even wat tijd. Oefening baart absoluut kunst! Even volhouden, af en toe wat bibberig hoort er absoluut bij, dus gerust een paar keer opnieuw aanzetten… En uiteindelijk staat daar jou handlettering, in dun potlood. Tadáaa!

 

Stap 5 Overtrekken met stift

 

handletteren 2

 

Afhankelijk van de dikte en grootte van je werk neem je nu een fijner of wat dikkere fineliner. Hiermee trek je jouw opzet over. Aan het einde kun je je handlettering nog eens nalopen en – afhankelijk van het lettertype – wat slordiger delen bijvoorbeeld nog wat aanzetten, zodat het rechter is of juist een mooiere bolling krijgt.

[ Een principe vanuit de kalligrafie: de neerwaartse pennenstreken worden dikker neergezet en als je een bocht naar rechts maakt, zwiep je dat als het ware omhoog. Die waarbij je een bochtje maakt, worden dunner neergezet. Maar dit is afhankelijk van wat je zelf wilt en ook welke pen of fineliner je graag gebruikt. Mijn advies: probeer gewoon van alles uit en je komt er vanzelf achter wat jij prettig en mooi vindt. ]

Dat was het! Geniet van het resultaat! (Wij genieten trouwens ook graag mee, dus mail het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. :-)

 

 handletteren 3

 

Stap 6 En hoe nu verder...


Natuurlijk kun je hier alle kanten op, bijvoorbeeld ook in kleur. Begin maar eens met zwart tot je een basis onder de knie hebt.
Helemaal top als je gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt. Maar wat let je om vooral te kijken naar wat er is en daar je eigen varianten op te maken?
De combinatie met doodles geeft je ook eindeloze mogelijkheden. Ook hiervoor vind je erg veel voorbeelden en tutorials op tekenen-startpagina.nl. Wie weet wijd ik daar ook nog eens een blog aan.


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


VEEL PLEZIER GEWENST!

 

Groeten, Yvonne van tekenen-startpagina.nl

 

P.S. Nog meer handletteren op onze pagina over handletteren! >>