Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

DOE EENS WAT ANDERS: KRIJTEN OP DONKER PAPIER

 

metkrijtopdonkerpapier

 

 

Je ziet tegenwoordig veel krijtbord-tekeningen voorbij komen. Al dan niet gecombineerd met handletteren. Veel toegepast op een schoolbord, een met krijtbord beschilderde wand in de keuken of kinderkamer. Maar wat net zo leuk is, is om op zwart of gekleurd papier te tekenen, mét krijt! Waar je voor moet zorgen, is dat het papier niet te glad is.

 

Blue is good for you

 

Om in het winterse thema te blijven, enkele voorbeelden in dit thema. 
Neem deze sneeuwpop. Als je goed kijkt, is het heus niet al te ingewikkeld.

krijt op gekleurd papier 4

 

Neem hiervoor een stuk blauw  - niet al te glad - papier, waar je vervolgens met wit en blauw een basis neerzet, door 3 cirkels boven elkaar te tekenen. Links zet je aan met wit krijt, rechts met een donkerder blauwtint dan je papier.

Met bruine krijt teken je de 'armen', zijnde takken.De opvallende kleuraccenten leg je op de muts en sjaal. De zwarte ogen, mond en knopen zijn allemaal 'stippen' die je in zwart op de juiste plaats tekent.

Als dit allemaal gelukt is, is de winterpeen in oranje peace of cake!

 

krijt op gekleurd papier 3

 

Bovenstaande ijsbeer vergt wat meer aandacht voor de verhoudingen. Zie echter dat je 2 basisrondingen schetst, waar je op de juiste plekken 2 ovalen schetst, op de plaatsen waar de oren komen. Dan kun je de basis verder inkleuren met wit.

De haren heb je zo uit de losse pols op zijn hoofd getekend, door wat uithalen te maken vanaf zijn bol. De sneeuwvlokken breng je aan in wit op het blauw, en in lichtgeel op de beer. De uitdaging zit 'm meer in de zwarte delen: voor de oren volg je aan de ene zijde de ronding van zijn hoofd en aan de andere zijde die van zijn oor. Dt kleur je in. De neus en mond plaats je in het midden van zijn hoofd. Als je deze netjes hebt neergezet, kun je de ovalen van zijn oogleden er symmetrisch boven tekenen. enkele streepjes vormen zijn wimpers.

En? Gelukt? 

Dan op naar de volgende uitdaging:

 

Black is beautiful

 

Op een zwarte ondergrond, eveneens een sneeuwpop. Echter, is hier ook handletteren toegepast, zij het nog niet in een hoge moeilijkheidsgraad. Natuurlijk kun je dit uit de losse pols proberen na te tekenen. Een beginnerstip, of als je interesse hier niet zozeer ligt: print een mooi lettertype in een voldoende lettergrootte uit, leg dit op je zwarte vel en trek het met een pen of potlood over. Je drukt zodanig hard, dat het contour zichtbaar is op je zwarte papier. Vervolgens kun je gaan inkleuren.

En, daarvoor kun je ook speciale krijtmarkers nemen, in plaats van droog krijt. Dat voelt wat vlotter bij het bewegen over papier.

 

 krijt op gekleurd papier 8

 

Onderstaand voorbeeld is wat meer zentangle-doodling-achtig. Ik raad je aan hier vooral te kijken naar de basisvormen, het in grote lijnen neer te zetten en vervolgens op de details in te zoomen. En wat let je om de invulling van het lijf van de sneeuwpop naar eigen inzicht in te tekenen? Ook hier is de tekst 'let it snow' nog heus niet in een ingewikkeld lettertype neergezet. 

 

 krijt op gekleurd papier 7

 

Welke kleur kies jij?

 

Nog enkele voorbeelden, ter inspiratie! ;-)

 

krijt op gekleurd papier 1

 

 

krijt op gekleurd papier 2

 

krijt op gekleurd papier 6

 

Onderstaand winters tafereel leek mij geschilderd, maar zeer geschikt om met krijt op een donker papier na te tekenen:

krijt op gekleurd papier 5 

 

Finishing touch

Vergeet je krijtwerken niet te fixeren door er wat haarlak overheen te spuiten!

 

 

N.B. de bronnen van bovenstaande voorbeelden zijn allemaal te achterhalen via ons Pinterest-bord 'Tekenen in de winter' waar je deze werken dus ook allemaal terugvindt!

 

Veel tekenplezier en we zien jouw werken graag tegemoet!