Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

SCHETSBOEKEN. WARE SCHATTEN

 

Moleskine schetsboek

 

 

Oh, wat wilde ik dat ik jullie een prachtig, volgetekend schetsboek kon laten zien. Feit is, dat ik eigenlijk alleen op losse bladen werk. Dat neemt niet weg dat ik mega-enthousiast ben over dit fenomeen. Daarom wijd ik er een blog aan. En zoals altijd, nodig ik jullie uit om je werk met ons te delen!

 

Moleskine?

Die naam kom ik regelmatig tegen. Het zegt me verder niet zoveel, dus heb ik even gegoogled: Moleskine is een merknaam van het Italiaanse Moleskine Srl, dat onder meer notitieboekjes en schetsboeken produceert. Het bedrijf borduurt hiermee voort op de populariteit van soortgelijke notitieboekjes onder 19e- en 20e-eeuwse Europese kunstenaars en schrijver, aldus Wikipedia. 

Aaah... 

In elk geval, prachtige boekjes, die tot heuse 'treasures' kunnen worden uitgeroepen. Als je interesse hebt, je kunt ze o.a. kopen via Bol.com, zie Moleskine schetsboek.
Het is mij echter vooral om de inhoud te doen ;-)

Voor sommigen lijkt het een soort van dagboek in beelden, voor anderen een reisverslag. Voor de meesten lijkt het een uiting van spontane ingevingen, of het verfijnen van tekenstijlen en -technieken. Maar vooral geldt: awesome! Stel je voor, je zit in een cafeetje op iemand te wachten. Je krijgt een appje dat de trein vertraging had, het duurt nog even dus... je pakt je schetsboek! Of je hebt een eind gewandeld, strijkt neer op een bankje. Zon op je bol, flesje water bij de hand en: je krijgt een ingeving en kunt het direct op papier zetten, in - ja natuurlijk! - je schetsboek!  

Nog niet overtuigd?

Enkele voorbeelden: 

He draws...

Neem deze jongeman, genaamd Peter Draws: of het nou zijn echte naam is of niet, hij doet 'm in elk geval eer aan!

 

 

 

 

Little treasure, met de nadruk op 'little'

Deze Moleskine-variant is inderdaad op zakformaat. Niet minder interessant. Ik vind het met name zentangle-doodle-achtig. Ook wel echt een uiting van hersenspinsels, zo komt het op mij over.

 

 

 

 

 

Nog een prachtig Moleskine-exemplaar:

Kim Olyslager laat in haar schetsboek zien over meerdere technieken te beschikken. Persoonlijk ben ik onder de indruk van hoe zij gevlochten haar kan tekenen:

 

 

 

 

 

... en een dame met haar eigen stijl

'Oda' staat op de eerste pagina van dit schetsboek geschreven. De moeite waard om doorheen te bladeren. Neem nou haar pentekening gedateerd op 8 augustus... 

 

 

 

 

 

Klassiek geval van schetsen

Kijk, dit is waar ik eerst aan dacht, wanneer je het had over een schetsboek. Ook indrukwekkend hoor, maar niet wat ik in deze blog bedoel met 'little treasure'. 

 

 

 

 

 

Sfeer overbrengen in zwart-wit? Dat kan!

Deze dame 'MegaBaddays' genaamd op haar YouTube-kanaal, heeft haar hele schetsboek in zwart-wit uitgevoerd. Ik vind het frappant dat er toch heel veel sfeer in zit:

 

 

 

 

 

You go girl!

Zentanglen, heeeeerlijk! En dat vind dit meisje ook.

 

 

 

 

 

Nummer 23?!

Ik heb me niet verdiept in deze man, dus kan niet beoordelen of het inderdaad het 23e (!) Moleskine schetsboek is van deze Mattias Adolfsson, maar het is de moeite waard om het te bekijken:

 

 

 

 

Jij en jouw eigen schetsboek!

Zie je het voor je? Dat je je rugzak van je rug haalt, hem opent en er 1 van je volgetekende schetsboeken uithaalt? Moet je kijken:

 

 

 

 

 

Nou, dit is dus mijn uitnodiging!

Ik heb mezelf dus overtuigd. Ik heb een 'Moleskine' besteld. Binnenkort geef ik jullie een blik in mijn 'llittle treasure'. (Hoop ik ;-)  ).
Nu jullie nog! Koop een schetsboek en ga aan de slag. Ik zie jullie inzendingen graag tegemoet (snap dat dat niet morgen kan, maar over zeg 1 of enkele maanden, moet kunnen. Toch?)

 

 

 

 

P.S. Nog meer voorbeelden van (pagina's uit) schetsboeken vind je op ons Pinterestbord 'SCHETSBOEK', synoniem voor deze 'little treasures' >>

Veel tekenplezier! Yvonne