Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

ZELF EEN MANDALA TEKENEN

 

zelfmandalatekenen

 

 

Hoewel ik niet zozeer aan goede voornemens doe, heb ik me wel voorgenomen in 2016 zelf ook weer meer te gaan tekenen.

Te beginnen met mandala tekenen, want over mandala’s, zentangles en doodles heb ik al zoveel leuks voorbij zien komen!

Dus deel ik mijn ervaring met het tekenen van mijn eerste mandala.

 

 

Wat heb ik nog aan materialen om zelf een mandala te kunnen tekenen…?

Check: heb ik nog fijn tekenpapier? Jawel, een schetsboek op A3-formaat met nog voldoende pagina’s. Het papier voelt in elk geval prettig aan. Een zwarte fineliner? Nee, niet met een punt die volgens mij de juiste dikte heeft. Wel een dikke, zwarte marker en mijn geliefde vulpen, die ik gelukkig weer aan de praat krijg! Prachtige zachte kleurpotloden heb ik ook nog liggen en ik leen het praktische roletui met Stabillo fineliners van mijn dochter.

Ik neem me voor zelf gauw een echt Mandala / Zentangle-starterssetje te bestellen en dan binnenkort mijn ervaringen met jullie te delen. Dan kan ik de verschillende materialen ook beter vergelijken.

 

Aan de slag met mijn eerste mandala

Maar goed, tijd voor actie! Ik heb al een tijd niet zelf getekend en ik heb er veel zin in. Een eerste opzetje. Teken ik in het vierkant… of rond? Rond wordt het. Daarvoor gebruik ik een leeg Nutella-glas, waarmee ik in potlood 3 cirkels op spontane wijze en elkaar overlappend op het papier zet. En dan blijkt, hoezeer ik mijn eigen vaardigheden verslonsd heb: een strakke cirkel natrekken wil nog niet helemaal. Oeps…

 

Vooral volhouden met patronen verzinnen en tekenen

Eenmaal aan de gang, krijg ik er al heel snel lol in. Wat heerlijk om te doen! Ik begin zelfs het meditatieve te begrijpen, waar weleens over geschreven wordt.

Natuurlijk begin ik met het kijken van een filmpje, om even op de goede weg geholpen te worden. Maar al gauw verzin ik zelf wat en ga ik helemaal los! Tot mijn genoegen merk ik dat ik gaandeweg al wat meer beheersing in het tekenen terugkrijg.

 

Mandala tekenen, vooral doorgaan!

Ik zie in dat het wel een typisch amateuristisch beginprojectje is geworden, maar: de basis is gereed. Ik vind zwart-wit mandala’s ook erg mooi, maar houd ook erg van kleur, dus begin ik met inkleuren. En opnieuw komt daar een gevoel van vreugde over me heen! Wat fijn om die kleurpotloden en later de fineliners over het papier te laten gaan.

Verrassend resultaat: een kleurrijke tekening, zij het nog niet bepaald strak. Daar kan ik aan werken, want ‘al doende leert men’ en ik heb een prettig gevoel overgehouden. En eerlijk is eerlijk: het is meer een zentangle dan een mandala geworden. But: who cares? Het smaakt in elk geval naar meer… Ik durf zelfs foto’s ervan online te zetten, want: het plezier staat voorop, nietwaar?

 

Ik zeg: vooral zelf ook gaan mandala tekenen! Of zentangles of doodles... ;-)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hartelijke groet, Yvonne