Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

ZENTAGLE, DOODLE, MANDALA?

 

doodles

 

 

Zentangles, doodles en mandala’s. Ja, ja….. Heerlijk om te doen en al jaren immens populair: het tekenen van patronen.
Zo kennen we mandala’s, zentangles en ook – ik vind het grappig klinken – ‘doodles’ (zeg: ‘doedels’).

Maar wat is het nu eigenlijk?

Ik ging op zoek naar meer informatie over deze vormen van ‘creatief tekenen’. 

 

 

 

Zentangle

Zentangle bestaat uit twee woorden: het Engelse ‘tangle’ betekend wirwar, knoop of omarming. ‘Zen’ komt uit het Boeddhisme: zoekend naar leegte, wijsheid en stilte. Dat deed Boedha ook. De combinatie hiervan levert een soort kunstvorm op. Sommigen noemen het zelfs een innerlijke reis. Zentangles lijken soms erg ingewikkeld, maar als je goed kijkt, zijn zij opgebouwd uit eenvoudige, herhalende lijnen. Samen vormt het een patroon. Op die manier is het mogelijk om met ontspannen aandacht prachtige abstracte kunst te creëren. En het gaat dan eigenlijk niet om het creëren zelf, maar om het ‘doen’, het ‘zijn’.

Doodle

Doodlen is het maken van krabbeltjes terwijl je met wat anders bezig bent. Wanneer je bijvoorbeeld aan de telefoon bent en je wordt in de wacht gezet, dan krabbel je wat op een blaadje. Of je zit in de klas op school en terwijl de docent wat uitlegt, richt jij je aandacht op je kladblok en maakt onbewust wat tekeningen. Dit wordt ‘doodling’ genoemd.

Mandala

Een mandala staat symbool voor de kosmos of oneindigheid, maar de cirkelrand symboliseert ook het fysieke lichaam, met als binnenste punt het eigen ik. De meeste mensen zullen mandala’s tekenen als een ontspannen bezigheid zien. Maar, dit is niet zo, aldus rejoicenow.nl: “Het tekenen van mandala’s is een meditatieve vorm van tekenen. De kleuren bij het tekenen van een mandala hebben allemaal een betekenis. Elke plek van de mandala staat voor een plek in je wezen en omgeving. Het tekenen, maar ook andere vormen van mandala’s maken, zoals borduren e.d., heeft een symbolische waarde. Door middel van het maken van mandala’s kan men contact leggen met je intuïtieve bron. … Ieder detail van de mandala heeft een symbolische betekenis. … Het hele proces is een vorm van meditatie.”

Materiaalgebruik

Hoe dan ook, het plezier wat velen aan al deze vormen van tekenen beleven, staat ook bij tekenen-startpagina.nl voorop. Ik geniet met grote regelmaat van prachtige tekeningen in deze stijlen en popel om er zelf ook mee aan de slag te gaan. De halfslachtige pogingen die ik tot dusver deed, kunnen echter nog niet tippen aan wat we op de site aan voorbeelden publiceren, dusse: dat houden jullie nog tegoed ;-)

Het is prettig om te werken met stiften om de patronen mee uit te werken. Je kunt zwart-wit-patronen maken, maar kleurgebruik kan ook prachtig resultaat opleveren. Het inkleuren kan desgewenst met kleurpotloden of stiften

Je kunt uitproberen welke pennen je prettig vindt om te gebruiken. Ik werk over het algemeen prettig met de dunschrijvers van Staedtler en ook met een artistpen van Faber Castell. Deze zijn gevuld met oost-indische inkt. De punt van de dikkere pennen is een soort van kwastje. Daarmee kun je dikkere en dunnere lijnen tekenen. 

 

Creatieve groet, Anne

 

P.S. Schroom niet om jouw resultaat in te zenden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Facebook of Pinterest!

 

 

pinterest icon Ook op ons Pinterest-bord veel meer inspiratie voor mandala, doodles en zentangles!