Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

WELKE TEKENPOTLODEN GEBRUIKEN BIJ TEKENEN?

 

welkepotlodenkiezen 

 

Potloden kun je voor allerlei tekeningen gebruiken en op vele ondergronden. Ze zijn goedkoop, uit te gummen, in allerlei kleuren verkrijgbaar en de punt kun je eenvoudig scherp geslepen houden.

Potloden bestaan in feite uit een houten omhulsel met daar binnenin een tekenstift van klei en grafiet. De verhouding tussen klei en grafiet bepaalt de hardheid: hoe meer klei, hoe harder het potlood.

Wanneer je op zoek bent naar tekenpotloden, is het goed om naar de hardheid van potloden te kijken.

  

 

Hardheid potloden

Wat houdt dat nou precies in, ‘hardheid van potloden’? Het meest standaard gebruikte potlood is het HB potlood. Dit potlood is niet hard en niet zacht.

De potloden met de code ‘H ‘zijn potloden die harder zijn. Hoe hoger het getal dat voor de H staat, hoe harder het potlood is. Bijvoorbeeld 3H-potloden. Deze potloden zijn niet echt geschikt om te tekenen. Door architecten en bij grafisch tekenen worden deze potloden wel gebruikt, bijvoorbeeld voor perspectieflijnen of constructietekeningen.

Potloden met de code ‘B’ zijn potloden die zacht zijn. Bijvoorbeeld 3B-potloden. Potloden met code B zijn erg geschikt voor het aanbrengen van textuur en toon. Daardoor zijn ze onder meer geschikt voor het tekenen van bijvoorbeeld portretten en dieren. Ook voor grotere vlakken kun je B-potloden goed gebruiken. Wanneer je dus een goed tekenpotlood wilt, is een tekenpotlood met code B erg geschikt.

 

Andere typen potloden

Andere typen potloden zijn o.a. het vulpotlood waar je ook uitstekend mee kunt tekenen zonder te hoeven slijpen, of het aquarelpotlood dat in combinatie met water een schilderachtig effect geeft. Of misschien bevalt jou het tekenen met gekleurde pastelpotloden wel uitstekend.

Laat het ons weten!

potlood